Beslagen ruiten? Lees hier hoe je dit kunt voorkomen.

Sinds airco gemeengoed is geworden komen we beslagen ramen steeds minder tegen. Maar: helemaal geen beslagen ramen is helaas ook nog een utopie.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat in koude en natte perioden je zoveel mogelijk vocht buiten de auto houdt?

Tip 1: houd de afvoerkanalen schoon
Wanneer de afvoerkanalen voor regenwater worden geblokkeerd door vuil en bladeren, hoopt het water zich op. Niet zelden sijpelt het na verloop van tijd door in het interieur. De afvoerkanalen bevinden zich tussen de voorruit en de motorkap, in het zonnedak en soms ook aan de achterkant van de auto. Vaak is het voldoende het vuil te verwijderen. Controleer vervolgens met een beetje water of het water wegstroomt.

Tip 2: vervang het binnenfilter
Ook een verstopt interieurfilter kan vocht in de auto veroorzaken. Stof en vuil zorgen ervoor dat de lucht niet langer optimaal kan circuleren. Bovendien krijgen schimmels en bacteriën een kans, waardoor de vervuilde pollenfilter een gezondheidsrisico vormt. Een nieuw filter kost ongeveer 15 euro. Hoogwaardige actieve koolfilters filteren niet alleen pollen en stof, maar ook stikstofoxiden (NOx) uit de lucht.

Tip 3: laat vocht eruit
Zorg ervoor dat de ventilatiekanalen open staan en dat de ventilatie niet op de recirculatiestand staat omdat het voertuig dan niet wordt ontlucht. Schakel daarom de ventilatie en de verwarming in – warme lucht neemt meer vocht op dan koude lucht. Daarnaast is het handig tussendoor de ramen kort te openen om de vochtige lucht naar buiten te laten.

beslagen ramen auto

Tip 4: gebruik de airconditioning
Hoewel veel mensen de airco alleen gebruiken voor koeling in de zomer, moet deze ook ‘s winters regelmatig worden gebruikt. Regelmatig gebruik smeert de afdichtingen, voorkomt ophoping van bacteriën en nare geurtjes en verhoogt de levensduur. Bovendien verwijdert de airconditioning vocht uit de lucht op een veel effectievere manier dan de verwarming.

Tip 5: houd de auto droog
Om de auto droog te houden moet natte kleding worden uitgedaan voordat je instapt. Leg natte jassen in de kofferbak zodat het vocht niet door de bekleding van de stoelen wordt opgenomen. Haal desnoods natte vloermatten uit de auto om deze te drogen. Als je een droge parkeerplaats of garage hebt, kun je het raam open laten zodat de auto kan ventileren.

Tip 6: gebruik ontvochtiger
Om de vochtige binnenlucht te drogen, zijn speciale vochtabsorberende producten te koop. Deze speciale kussens kosten ongeveer 10 euro en kunnen in het interieur worden geplaatst. Ze verwijderen vocht uit de lucht en kunnen, eenmaal vol, op de kachel worden gedroogd en opnieuw worden gebruikt. Als alternatief kan kattenbakvulling in een oude sok worden gestopt en in de auto geplaatst, maar dit product kan niet worden hergebruikt.

Tip 7: klein beetje shampoo
Aan de binnenkant van je voorruit kan je tegen dampaanslag de ruit inwrijven met een beetje schoonmaakmiddel of shampoo.

Tip 8: onderhoud
Als pakkingen en rubbers poreus worden, kan ook hier vocht binnendringen. Om dit te voorkomen, kunnen ze met de juiste zorg soepel worden gehouden. Voor dit doel zijn bijvoorbeeld talkpoeder, vaseline of andere speciale verzorgingsproducten geschikt.

Tip 9: airco op tijd uit
Schakel 2 minuten voordat u stilstaat de airco uit. Zo worden de leidingen droog geblazen. Als je gaat rijden haalt de airco het vocht wel weer uit de lucht, maar voordat je kunt gaan rijden wil je toch ook helder zicht?

Afspraak maken

Van Gils Autoschade
Koperslagerij 2 
4651 SK Steenbergen 

0167 – 563 178 

info@vangilsautoschade.nl

Schade? Klik hier!