De herfst is begonnen: 7 punten waar je rekening mee moet houden.

1. Controleer je banden en ruitenwissers

Een auto moet natuurlijk altijd in orde zijn, maar in de herfst is dat nóg belangrijker. Controleer sowieso de ruitenwissers van jouw auto. Als het regent wil je immers niet dat die strepen trekken of de halve voorruit overslaan. Daarbij is ook een goede airco belangrijk (die ontwasemt het interieur sneller) en moet je zeker de banden niet vergeten. Gaan ze richting het minimumprofiel? Vervang ze dan, want in de herfst wil je zo veel mogelijk grip hebben.

2. Rijd niet alleen met dagrijverlichting!

Je ziet het steeds vaker: auto’s die hun achterlichten niet inschakelen als het buiten donker is door regen of mist. Dat komt omdat de bestuurder op de automatische verlichting vertrouwt. Dat systeem vindt het in zo’n situatie niet donker genoeg en gebruikt dan alleen de dagrijverlichting aan de voorkant in. Voor een betere zichtbaarheid op de weg is het daarom beter om in de herfst de automatische verlichting uit te schakelen en de koplampen aan te zetten.

3. Pas je snelheid en volgafstand aan

Bumperkleven moet je nooit doen, maar al helemaal niet in de herfst. Op een nat wegdek is je remweg een stuk langer, dus is het beter om niet 2 seconden afstand te houden, maar 3 seconden. En wees beducht op aquaplaning. Dat treedt op als de banden van de auto de hoeveelheid water niet meer kunnen afvoeren, vaak als je door met water gevulde sporen rijdt. Voel je dat de auto gaat ‘drijven’, laat dan het gas los en stuur niet. De banden krijgen hun grip vanzelf weer terug.

Rijden in de regen

4. Dubbelcheck of jouw autoverzekering stormschade dekt

In een fikse herfststorm kan er zomaar een boomtak op jouw auto vallen. Of je daarvoor verzekerd bent, hangt af van het soort autoverzekering dat je hebt: WA, WA+ of allrisk.

5. Bescherm je ogen tegen de laagstaande zon

In de zomer is de zon je vriend, maar in de herfst niet. ’s Ochtends en ’s avonds – als je naar je werk gaat, of op weg bent naar huis – kan de zon je vol in het gezicht schijnen, waardoor je niet goed kunt zien wat er voor je op de weg gebeurt. Neem dus een zonnebril mee en zorg er bovendien voor dat je autoruiten schoon zijn. Daarover gesproken: is het reservoir van je ruitensproeiers goed gevuld? In de herfst kun je dat maar beter regelmatig controleren. 

Regen op voorruit

6. Ga goed uitgerust de weg op

Moeilijk nietwaar, uit je bed komen als het ’s morgens nog donker is? In de herfst zijn veel mensen vermoeider dan in de zomer. En als je moe achter het stuur zit, wordt de kans op een ongeval groter omdat je concentratie afneemt en je reactiesnelheid lager wordt. Zorg er dus voor dat je goed bent uitgerust voordat je op pad gaat. Lukt dat niet, neem dan wat vaker rust onderweg. En zet bovendien de verwarming in de auto niet te hoog. Van warmte word je slaperig.

7. Wees voorbereid op harde windvlagen

Harde zijwind kan jouw auto uit koers brengen, zeker als er opeens een vlaag aan de carrosserie rukt. Dit gebeurt vaak als je achter de dekking van een vrachtwagen vandaan komt. Dan krijgt jouw auto opeens de volle laag en word je naar één kant gedrukt. Wees daarop voorbereid.

 

Met deze 7 tips komt u een stuk veiliger de herfst door, want voorkomen is beter dan genezen!

Afspraak maken

Van Gils Autoschade
Koperslagerij 2 
4651 SK Steenbergen 

0167 – 563 178 

info@vangilsautoschade.nl

Schade? Klik hier!